Kwas mlekowy
Lactic Acid, Milchsäurebakterien
Kwas mlekowy, zwany również kwasem 2-hydroksypropionowym, jest składnikiem naturalnego systemu nawilżania jaki ochronnej warstwy kwaśnej na skórze i reguluje tym samym wartość fizjologiczną pH oraz zasiedlanie się bakterii na skórze. W przemyśle jest produkowany ze szczepów Lactobacillus na podstawie cukrowej lub w procesach syntetycznych. W kosmetykach działa kwas mlekowy regulująco na rogowacenie i ma bardzo lekki efekt złuszczania. Warstwa rogowa skóry staje się cieńszą i elastyczną, co jesz życzone w pielęgnacji nieczystej skóry, skóry trądzikowej , łuszczycy jak i zaburzeniach rogowacenia. Ponadto działa kwas mlekowy nawilżająco i reguluje wartość pH, co hamuje wzrost obcych organizmów na skórze.
źródło: Heike Käser 2010, "Surowce kosmetyków naturalnych", Linz, wydawnictwo Freya, 3. edycja 2012
Produkty z Kwas mlekowy
-
Weleda Suplement diety - Bio Naturweisheit "Meine Bakterienkulturen", 40 Kapsułek
- Z 12 różnymi szczepami bakterii
- Zawiera inulinę z korzenia cykorii
- 10 miliardów CFU na dawkę dzienną